LOSZ logo

2012-11-14 - Lakásszövetkezetek egyszerűsített beszámoló elektronikus bevallásának útmutatója

Lakásszövetkezetek egyszerűsített beszámoló elektronikus bevallásának útmutatója

Lépésről lépésre - Általunk ajánlott sorrend
1. lépés: Általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) letöltése
Az általános nyomtatványkitöltő programot (ÁNYK) le kell tölteni és telepíteni kell az IRM Céginformációs Szolgálat honlapjáról, vagy az APEH honlapjáról.
2. lépés: Az elektronikus nyomtatványok letöltése letöltése
"A" lehetőség: www.e-beszamolo.irm.hu letölthető a leggyakoribb beszámolótípusoknak megfelelő 4 nyomtatványgarnitúra (10EB_01, 10EB_02, 10EB_03, 10EB_04), melyek az elektronikus űrlapon kívül tartalmazzák a mérleg és eredménykimutatás nyomtatványokat is kitölthető formában. Amennyiben a nyomtatványcsomagok valamelyikét választja, kevesebb pdf dokumentum csatolására lesz szükség.

"B" lehetőség: Amennyiben a 10EB_05 űrlapot választja, a mérleg és az eredménykimutatás pdf fájlt is elő kell állítania és be kell csatolnia - a tavalyi gyakorlatnak megfelelően.

A nyomtatványok automatikusan települnek az ÁNYK keretprogramba.
3. lépés: Magyar Államkincstár utalványminta lekérése
Az alábbi linkre kattintva megjelenik a Magyar Államkincstár "költségtérítés-befizetési igazolás és utalványminta kérelme".

Az oldalon látható mezők közül az e-mail cím megadása elegendő, a többi mező kitöltése nem kötelező. Kérjük, különös figyelmet fordítson arra, hogy az e-mail cím pontos legyen!

Kattintson a "kérelem elkészítése" gombra.

A megjelenő új felületen ellenőrizze le az adatokat.

Az ellenerőző kód megadás után kattintson a "kérelem beadása" gombra. Ezzel Ön befejezte az utalványminta lekérését.

Ezek után megjelenik a már kész utalványminta, amelyen minden átutaláshoz szükséges információt megtalál, (kedvezményezett neve és számlaszáma, költségtérítés összege, 16 jegyű ügyazonosító) és rövid időn belül kapnia kell a Magyar Államkincstártól egy tájékoztató levelet a kérelem befogadásáról. (Amennyiben nem kap visszajelzést az utalványminta lekéréséről, javasoljuk, hogy ne fizesse be az összeget, mert valószínűleg téves rögzítés történt. Javasoljuk, hogy ilyen esetben kérjen le egy új utalványmintát, és ha arról megkapja a visszaigazolást, csak akkor fizesse be az előírt összeget.)A kapott elektronikus levél szintén tartalmaz minden átutaláshoz szükséges adatot. Ha véletlenül elveszne az elkészített utalványmintája, ne essen kétségbe, kérjen le egy másikat ugyanilyen módon, és ez utóbbinak megfelelően utaljon.
4. lépés: Banki átutalás lebonyolítása
A banki átutaláshoz szükséges adatok az előzőleg lekért utalványmintán szerepelnek.
Kérjük, különösen figyeljen arra, hogy a közlemény rovatba csak és kizárólag a 16 számjegyű ügyazonosítót írja, egyebet NE írjon ebbe a mezőbe! Kérjük, többszörösen ellenőrizze, hogy pontosan adta-e meg az ügyazonosítót!
Az utalást elvégezheti pl. internet bankon keresztül, vagy számlavezető bankjánál átutalási megbízást kitöltve. Egyéb megoldások felől kérjük, érdeklődjön számlavezető bankjánál.
Az utalástól számított néhány (2-4) munkanap múlva a MÁK a megadott e-mail címre megküldi a befizetés megtörténtét igazoló, elektronikusan hitelesített dosszie fájlt. Ezt a visszaigazolást (a teljes dosszie fájlt) kell csatolnia a beszámolóhoz!
5. lépés: A beszámoló egyes részeinek PDF formátumba történő alakítása

A 10EB_01, 10EB_02, 10EB_03, 10EB_04 nyomtatványcsomagok esetén a kiegészítő melléklet, az adózott eredmény felhasználási határozat és a könyvvizsgálói jelentés dokumentumok formátuma kizárólag pdf lehet.

A 10EB_05 nyomtatvány választása esetén - a fentieken túl - a mérleg, valamint az eredménykimutatás is pdf formátumban küldendő.A dokumentumok PDF formátummá alakítására számos alkalmazást találhat az Interneten. Egy magyar nyelven is elérhető PDF készítő programot elérhetővé tettünk a honlapunkon is. A PDF-fé alakítással kapcsolatban bővebb tájékoztatást a "PDF előállítás segédlet" menüpontban talál.
Javasoljuk, hogy a PDF fájlok elnevezésénél különleges karaktereket ne használjon. Célszerű "beszédes" elnevezéseket használni (például: xy_kft_ kiegeszito_melleklet_2009), hiszen a kereső program találati listája (amely adatbázisban tárolt lekérdezhető beszámolók közül feladja a keresett tételeket) az Ön által adott néven fogja megjeleníteni a csatolmányokat.
6. lépés: Az elektronikus űrlap (illetve a mérleg és eredménykimutatás nyomtatványok) kitöltése, fájlok csatolása
Az elektronikus űrlapot az Általános nyomtatvány kitöltő alkalmazással (ÁNYK - AbevJava) kell értelemszerűen kitöltenie. A nyomtatványcsomagok használata esetén a mérleg és az eredménykimutatás nyomtatvány lapok akkor válnak aktívvá, ha az űrlapon a C/8. (mérleg választott típusa) és a C/9. (eredménykimutatás költségeljárása) mezők kitöltésre kerültek. (Figyelem! negatív szám beírásához a számadat begépelése után üsse le a mínusz előjelet.)
A beszámolóhoz tartozó dokumentumokat (pdf fájlokat) és a Magyar Államkincstár elektronikus úton küldött igazolását (dosszie fájlt) az Adatok menü > Csatolmányok kezelése menüpontján keresztül lehet feltölteni.
Magyar Államkincstár igazolását dosszié fájlban kell csatolni, míg a többi dokumentumot pdf formátumban. (Ne a MÁK által küldött elektronikus levelet (e-mailt) csatolja, hanem kizárólag annak dosszie kiterjesztésű mellékletét.) Az elektronikus űrlapon bejelölt (beikszelt) mellékletek darabszáma meg kell, hogy egyezzen a csatolt fájlok darabszámával.
7. lépés: Küldés az Ügyfélkapun keresztül
A http://www.magyarorszag.hu/ oldalon az Ügyintézés/Szolgáltatások menüpont alatt Cégbeszámoló elektronikus küldése címszó alatt rövid leírást találhat szolgáltatásunkról.
A küldéshez természetesen Önnek Név és Azonosító megadása után be kell lépni az Ügyfélkapura. Ezután, hasonlóan az adóbevalláshoz fel kell töltenie az elkészült dokumentumot az Ügyfélkapu Általános dokumentumfeltöltő alkalmazásával.
A beszámoló küldése történhet az Általános nyomtatvány kitöltő program alkalmazásával is a "Kapcsolat az Ügyfélkapuval" menüpont alatt az "Elektronikus küldés Ügyfélkapun keresztül" vagy "Nyomtatvány közvetlen beküldése az ügyfélkapun keresztül" menüpont segítségével.
8. lépés: A visszajelzés ellenőrzése az Ügyfélkapu Értesítési tárhelyén
A beszámoló benyújtás alkalmával Ön egyrészt az ügyfélkaputól kap visszajelzést, miszerint "a dokumentumot az elektronikus közigazgatási rendszer befogadta és gondoskodik annak továbbításáról a(z) IRMCEGINFO részére".
Felhívjuk figyelmét, hogy ez az üzenet még nem jelenti a beszámoló sikeres benyújtását!
Ezek után a küldemény átesik egy informatikai vizsgálaton, melynek eredményéről (informatikailag hibátlan / helytelen) az ügyfélkapu értesítési tárhelyére érkezik visszajelzés IRMCEGINFO feladótól.
Felhívjuk a tisztelt beküldő figyelmét, hogy amennyiben

hiányosan töltötte ki az űrlapot,

vagy a csatolmányok formátuma vagy darabszáma nem megfelelő,

illetve hiányzik a költségtérítés igazolásaaz informatikai vizsgálatot követően, válaszlevelet küldünk Önnek, melyben tájékoztatjuk a hiba okáról és a javítás módjáról.
Ezért kérjük, hogy az Ügyfélkapun Értesítési tárhelyét feltétlenül ellenőrizze a beküldést követően! (Az értesítési tárhelyre érkező dokumentumok 30 napig érhetők el, utána automatikusan törlődnek, erre tekintettel javasoljuk a visszaigazolás tartós tárba mozgatását illetve mentését.)
Az informatikailag hibás beszámolók nem kerülnek közzétételre! A hiba kijavítása után kérjük, ismét küldje meg részünkre a beszámolót.
Természetesen az informatikailag hibátlan beküldés esetén is küldünk Önnek visszajelzést, mellyel egyidejűleg a beszámoló közzétételre kerül a www.e-beszamolo.irm.hu honlap beszámoló keresés menüpontja alatt. (a sikeres beküldést követően általában egy órán belül, de legkésőbb egy napon belül elérhető a beszámoló)
A közzétételi díj megfizetéséről szóló elektronikus számla megküldésére a sikeres beküldést követő 15 napon belül kerül sor. A számlát szintén a beküldő személy ügyfélkapujának értesítési tárhelyére küldjük. Az elektronikus számlázással kapcsolatban kérjük, olvassák el tájékoztatónkat.

További hírek:

Ma 2018. 1. 23, kedd, Zelma napja van. Holnap Timót napja lesz.