Hírlevél

 

KONFERENCIA MEGHÍVÓ

ÉPÜLETFELÚJÍTÁS ENERGIAHATÉKONYAN ÉS MEGÚJULÓ ENERGIA RENDSZEREK FELHASZNÁLÁSÁVAL

 
Ideje:
2014. október 2. (csütörtök) 09.00 - 17.00 óráig
2014. október 3. (péntek)   09.00 - 14.00 óráig

Helye: Radisson BLU Béke Hotel (1067 Budapest, Teréz krt. 47.)

A konferencia részvételi díja bruttó 12 000,- Ft, de  a  LOSZ tagoknak díjtalan, de regisztráció köteles!

Regisztráció letöltése:
https://docs.google.com/forms/d/1fTouvm8qjUwaG6DRm8Za7qRulm2Ff37fwmJras3UTtg/viewform?c=0&w=1

Részletes információk hamarosan a faluhaz.eu
A konferencia nyelve angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Kapcsolat

1056 Budapest, Szerb u. 17-19. Postacím: 1462 Budapest, Pf.: 735
Tel: +36 1 411-35-20
Fax: +36 1 411-35-29
E-mail: energiaklub@energiaklub.hu

Társasházak energia hatékony felújítása igen bonyolult feladat. Mégis, mivel az európai népesség 43%-a ilyen épületekben él, nagyon fontos megtalálni a megoldást. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb módszert a városi környezetben az életkörülmények javítására, tisztában kell lennünk azokkal az akadályokkal, amelyekkel a társasházak felújításával járnak. Ugyanakkor könnyen adaptálható, eszközökre és módszerekre van szükség.
A konferencián három, az Európai Unió által támogatott nemzetközi projekt legjobb gyakorlatait, tapasztalatait ismerhetjük meg, amelyek ilyen, könnyen adaptálható eszközöket adnak a tervezéshez, a meggyőzéshez, a beruházáshoz és az eredmények ellenőrzéséhez. Teljes képet kapunk tehát a felújítással járó tevékenységekről, tervezési, műszaki, és kommunikációs feladatokról, finanszírozási lehetőségekről. A konferencia célja, hogy a három projekt tapasztalatain keresztül információkat, eszközöket, módszereket mutasson be és adjon át, ezzel támogassa a döntéshozókat, beruházókat a lehető legjobb megoldások megtalálásában a társasházak, épületek felújításakor.

A konferencián bemutatkozó mintaprojektek:

A STACCATO  (jelentése: Sustainable Technologies And Combined Community Approaches Take Off, azaz Fenntartható Technológiák És Kombinált Közösségi Megközelítések) projekt 3 önkormányzat, Amsterdam-North, Szófia-Oborishte és Budapest-Óbuda közreműködésével jött létre, hogy mindhárom helyszínen, jelentős támogatással (CONCERTO II.) hozzanak létre olyan demonstrációs projekteket, mint a Faluház, mellyel a fenntartható energiagazdálkodás lakossági dimenzióját népszerűsítik.

LEAF (Low Energy Apartment Futures az IEE támogatásával) A többlakásos épületek energetikai felújításainak elmaradására sokféle magyarázatot lehet találni. A pénzhiány mellett biztosan előkelő helyet foglal el az okok listáján a közös döntés nehézsége, a szervezőerő hiánya és az is, hogy a lakóknak nincs részletes információjuk saját épületükben megvalósítható lehetőségeikről.  A 2013 tavaszán induló, nemzetközi projektben 6 európai ország szakértői keresik a megoldásokat az akadályok leküzdésére. Az eszköztárban az energetikai tanúsítás mellett megtakarítást kalkuláló szoftver, a jogi, gazdasági környezet elemzésén alapuló döntéshozatali segédlet, és persze megvalósult példák is szerepelnek.

 A PIMES projekt a CONCERTO program harmadik felhívásán nyert támogatást, három nemzet három közösségének demonstrációs jellegű fejlesztésére. A norvég, spanyol és magyar partnerek német szakértők segítségével az energiahatékonysági módszerek gyakorlati alkalmazhatóságát, innovatív megoldások integrálását, fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyező tervezési és megvalósítási feladatot végeznek el, és monitorozzák az kitűzött teljesítmény elérését.

Előzetes program:

Október 2. (csütörtök) 09:00-17:00 óráig

 • Bevezetők és megnyitó
  Mario Dianisio European Commission Directorate-General for Energy
  moderál: Olajos Péter
 • Tervezz! Mit kell tennünk, hogy a felújítás jól elő legyen készítve?
  LEAF  Társadalmi bevonást elősegítő eszköz az energiahatékonysági beruházások megindításának elősegítésére - Király Zsuzsanna,  Energiaklub
  PIMES tervezési módszertan  helyi adottságok és erőforrások figyelembevételével - Matolcsy Károly, ÉMI
 • Győzz meg! Kikkel, hogyan kommunikáljunk a felújításról?
  STACCATO Eszközök a lakókkal és a közösséggel való kommunikációhoz - Csikai Mária, Energiaklub
  Interaktív játék a résztvevőkkel. Találjunk meg egy társasházi felújítás érintettjeit és szedjünk össze üzeneteket számukra
 • Ruházz be! Mit, hogyan és miből újítsunk fel?
  STACCATO Finanszírozási típusok a STACCATO projektben és ESCO típusú beruházás az Észak-Amszterdami project helyszínen - Wilfred van der Plas, ENECO
  LEAF Akadályok a felújítás előtt és az Energia tanúsítvány - Tessa Clark, changeworks.org.uk
 • Elenőrizz! Vajon tényleg megéri?
  STACCATO Megtakarítás, megtérülés és egyéb eredmények a Staccato projektben -  Ewald Singerland, Ecofys
 • Finanszírozz! Hitelek és támogatások felújításra
  EBRD ELENA program - Alexander Linke/ Christian Oberleitner, KPC

A napot a szakmai összefoglaló zárja. Kora délután buszokkal felkeressük az ÉMI új épületét Szentendrén, ahol bemutatják a zöld technológiával készült, közel zéró kibocsájtású megújuló energiát is használó tudásközpontot.

 • Esti közösségi program: borkóstoló az ELdivO pincében.

 

Október 3. (péntek)  09:00-14:00  óráig

 • Tanuljunk egymástól! workshop
  Ismerjünk meg alaposan a már megvalósult felújítási projekteket, és tanuljunk tapasztalataikból.
  Öt projektet ismerhetünk meg amelyek, mind társasházi felújítások. Az előadások szándékosan nem csak a sikerekről fognak szólni, hanem arról, hogy milyen buktatói voltak a beruházásoknak, milyen hibákat követtek el, milyen tapasztalatokra tettek szert.
  Interaktív kiscsoportos konzultáció.

 

Budapest, 2014. szeptember 15.

 

 

Farkas Tamás - elnök
Sánta Józsefné - irodavezetõ
1146 Budapest, Hermina út 57.
Telefon: 36 1 331-1313, Fax: 36 1 331-1396
e-mail: losz@losz.hu,
internet: www.losz.hu