Hírlevél

 

Lakóépület energiahatékonysági pályázat indul

 

A 2015. január 7-i kormányszóvivői tájékoztató szerint mintegy 10 milliárd forintos támogatáskerettel indul el a társasházi, lakásszövetkezeti energiahatékonysági pályázat az Otthon Melege Program keretében.
A pályázati program a 2008-ról és 2009-ről örökölt forráshiányos panelprogramok lezárása után, 2014 szeptemberében indult az új lakossági energiahatékonysági pályázatokkal, Otthon Melege Program néven (eddigi három alprogramja révén már lezajlott a kazán-, hűtőgép- és nyílászárócsere program, ezeknél a pályázatok elbírálása zajlik és készülnek a következő kiírások is ebben a témakörben).
Ennek az Otthon Melege program új alprogramjában immár társasházak, lakásszövetkezetek is pályázhatnak, a cél 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése (az új pályázatok kerete 10 milliárd forint, a támogatások mértéke lakásonként 300-650 ezer forint lehet, a támogatás intenzitása pedig 50%-os).
Az Otthon Melege Program most induló alprogramjának célja, hogy a több mint 4, de legfeljebb 60 lakásos panel- és téglaépítésű társasházak, lakásszövetkezetek közösségei esetében is hasonló program álljon rendelkezésre, de készül már az a program is, amely a 60 lakás fölöttieket is segíti.
A korábbi panelprogramokhoz képest a program tartalmában is bővült: nem csak szigetelésre és nyílászárókra, hanem a fűtési rendszer korszerűsítésére, valamint a melegvíz ellátás megújuló energiaforrásból való biztosítására is kérhető forrás. Az elnyert összeg utolsó 5 százalékának kifizetésére a nyertes pályázók csak az energia-megtakarítás ellenőrzése után számíthatnak. A cél az, hogy a korszerűsített lakások legalább 2 energetikai kategóriával feljebb lépjenek és a pályázat kiíró el akarja kerülni, hogy nem megfelelő hatékonyságú beruházásokat támogassanak.
A pályázati kiírás még ma megjelenik a kormány, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján. A pályázatokat majd online lehet benyújtani 2015. március 9-től.
A forrásokat a szakmai szervezetek által megadott panel, illetve téglaépületek egyes régiókban található arányában osztotta fel a minisztérium.
A pályázattal kapcsolatban részletes tájékoztató a következő napokban lesz olvasható a LOSZ (www.losz.hu) honlapján.

 

Budapest, 2015. január 7.

 

 

Farkas Tamás - elnök
Sánta Józsefné - irodavezetõ
1146 Budapest, Hermina út 57.
Telefon: 36 1 331-1313, Fax: 36 1 331-1396
e-mail: losz@losz.hu,
internet: www.losz.hu