Hírlevél

 

Tájékoztató
a lakásszövetkezetek, társasházak pénzintézeti betéteinek OBA biztosítása

 

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. Törvény (a továbbiakban Hpt.) jelenleg hatályos rendelkezései szerint a társasházak és lakásszövetkezetek esetén lakásonként, míg építőközösségek és iskolai takarékossági csoportok esetén a közösséget alkotó minden személy esetén külön kell számításba venni a százezer eurónak megfelelő forintösszegű pénzintézeti betét kártalanítási értékhatárt (többszörös OBA-védelem).
(Ez azt jelenti, hogy pl. egy tízlakásos társasház esetében az Országos Betétbiztosítási Alap tízszer százezer eurónak, azaz egymillió eurónak megfelelő forintösszegű kártalanítást fizetne ki.)

A Hpt. 2015. július 3-tól hatályba lépő rendelkezései alapján azonban a társasházak, a lakásszövetkezetek, az építőközösségek és iskolai takarékossági csoportok esetében sem haladhatja meg a kártalanítási értékhatár a százezer eurónak megfelelő forintösszeget.

A társasházak, lakásszövetkezetek, építőközösségek és iskolai takarékossági csoportok esetében, amelyek 2015. július 2-án rendelkeznek betéttel bármely pénzintézetnél, ezen lekötött betétekre lejártukig továbbra is fennáll a többszörös OBA-védelem, a lejárattal nem rendelkező betétekre (azaz a bankszámlákra, folyószámlákra, lakástakarék-pénztárnál elhelyezett betétekre) pedig 2015. augusztus 31-ig áll fenn a többszörös OBA-védelem.

A fenti határidők után csak a százezer eurónak megfelelő kártalanítási értékhatár lesz érvényes

 

Budapest, 2015. június 22.

 


Farkas Tamás - elnök
Sánta Józsefné - irodavezetõ
1146 Budapest, Hermina út 57.
Telefon: 36 1 331-1313, Fax: 36 1 331-1396
e-mail: losz@losz.hu,
internet: www.losz.hu