Hírlevél

MEGHÍVÓ
A társasházak törvényességi felügyelete
Jegyző és Közigazgatás folyóirat szemináriuma

 

Helyszín: Hotel Benczúr, 1068 Budapest, Benczúr u. 35.

Időpont:
 2016. 01. 25.  08:30

Tematika:

08:30 Regisztráció

09:30 Köszöntő – Tóth János, JOSZ elnök

09:40  Az új jegyzői hatáskör történeti előzményei, a hatáskörrel kapcsolatos dilemmák, a törvényi szabályozás kérdései (előadó: Dr. Kasza Mónika, hatósági irodavezető, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros)

10:20  A végrehajtási rendelet és részletes eljárási szabályok (előadó: Dr. Mezey Nándor Lajos,
jogi ügyintéző, Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala)

11:00  Jogorvoslat, bírósági eljárás, gyakorlatban felmerülő nehézségek (előadó: Dr. Mogyorósi Sándor, jegyző, Budapest Főváros VI. kerület Terézváros)

11:40 Kávészünet

12:00 Kerekasztal-beszélgetés: kérdések, válaszok
Tartalom:
A társasházak működésének részletszabályait tartalmazó külön törvény, a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény az évek során sok változáson ment keresztül. Az utóbbi időben leginkább kereszttűzben lévő 27/A. § végleges szövegét a rezsicsökkentéssel és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2014. évi XI. törvény 4. § (1) bekezdése állapította meg. Az új szabályozás szükségessége a korábbi, ügyészségi törvényességi felügyelet megszüntetésével egyre inkább felszínre került. Tömegesen adósodtak el a közösségek, amelynek oka elsődlegesen nem a tulajdonostársak fizetési problémáiból adódott, hanem a helytelen, olykor a törvényesség határát súroló gazdálkodásból.
A 2014. február 18-ától hatályos törvényi szakasz taxatíve felsorolja a jegyző hivatalbóli ellenőrzési jogosítványait. A törvényi szabályozás hiányosságai miatt azonban disszonáns, olykor egymásnak ellentmondó joggyakorlat alakult ki. Végül 2015. július 1-jével lépett hatályba a jegyző eljárásának részletszabályait rendező, a jegyző társasházak feletti törvényességi felügyeleti eljárási szabályairól szóló 155/2015. (VI. 25.) Korm. rendelet. A teljesen új végrehajtási rendelet alkalmazásának féléves tapasztalata és továbbra is fennmaradó mindennapi nehézségek motiválták a szerzőket arra, hogy a joggyakorlatban résztvevőkkel egy személyes konzultáción keresztül elemezzék a jegyzők törvényességi felügyeleti eljárásának szabályait és gyakorlatát.

A szeminárium előadói az e tárgykörben a Jegyző és Közigazgatás című folyóiratban rendszeresen publikáló szerzők, akik kifejezetten a joggyakorlat oldaláról elemezték az új jogi szabályozást, szakmai kompetenciájuk nem csupán a jogalkotási folyamat figyelemmel kísérésén, véleményezésén, hanem a mindennapi munka során szerzett tapasztalatain alapul. Mindez biztosítékot jelent arra, hogy a szeminárium résztvevői hiteles, a gyakorlatban jól alkalmazható, elméleti és gyakorlati segítséget egyaránt kapjanak.
Az előadások után az előadók kerekasztal-beszélgetésben értékelik az eddigi joggyakorlat eredményességét, lehetőséget nyújtva a résztvevőkkel való diszkusszióra és további kérdések feltevésére.

Részvételi díj:

  • szeminárium: 24 000 Ft
  • szeminárium, meglévő Jegyző és Közigazgatás előfizetőnek: 19 200 Ft/fő
  • szeminárium, új Jegyző és Közigazgatás előfizetéssel (2016. év, 6 lapszám): 33 378 Ft/fő

 Kérjük, hogy a jelentkezés leadásakor a megjegyzés mezőben feltüntetni szíveskedjen

  • a konferencián részt vevők nevét,
  • Önök rendelkeznek 2016-os előfizetéssel, illetve elő szeretnének fizetni a folyóiratra.

Jelentkezés:


http://hvgorac.hu/szeminarium_csoport?product_id=345

 

Budapest, 2016. január 13.

 

 

Farkas Tamás - elnök
Sánta Józsefné - irodavezető

1146 Budapest, Hermina út 57.
Tel: +36 1 331-1313
Fax: +36 1 331-1396

email: losz@losz..hu
internet: www.losz.hu