Tájékoztató az ingatlan-nyilvántartási eljárások díjainak változásáról

A tárgyban változást az 1/2024. (I. 30.) KTM rendeletet módosító 6/2024. (VI. 28.) KTM rendelet rendelte el, mely rendelet az ingatlan-nyilvántartási, a telekalakítási, a földmérési és térképészeti tevékenységgel kapcsolatos eljárások, továbbá az ingatlan-nyilvántartásból és az állami alapadatbázisokból történő adatszolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjairól szól. A díjakra vonatkozó változások 2024. július 29. napjával lépnek hatályba.

Az Inytv.-ben szabályozott hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díja az alábbiak szerint alakul egységesen 60%-os díjnövekedést megvalósítva:

1. A változásbejegyzés díja a változással érintett ingatlanonként 10 600 forint.
2. A jelzálogjog bejegyzése, valamint – ide nem értve a jelzálogjog törlését – a bejegyzés módosítása iránti eljárás díja a változással érintett ingatlanonként 20 000 forint.
3. A társasház-alapítás bejegyzésének díja társasházi tulajdoni különlaponként 10 600 forint, de legfeljebb összesen 160 000 forint.
4. A társasházi alapító okirat módosítása esetén – ha a módosítás a társasház tulajdoni különlapjait érinti – a módosítás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének díja társasházi különlaponként 10 600 forint, de legfeljebb összesen 160 000 forint.
5. A 3. és a 4. pont rendelkezéseit a lakásszövetkezet esetén is alkalmazni kell.
6. Közigazgatási- vagy fekvéshatár-változás bejegyzésének díja a változással érintett ingatlanonként az 1. pontban meghatározott díj, de legfeljebb összesen 200 000 forint.

Az ingatlan-nyilvántartás tartalmából történő adatszolgáltatások díjai az alábbiak szerint változnak meg:
1. A tulajdoni lapról kiállított papíralapú hiteles másolatért 10 000 forint összegű díjat kell fizetni.
2. A tulajdoni lapról elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdonilap-másolatért 4800 forint díjat kell fizetni.
3. Az 1. és 2. pont szerinti díjat annak kell megfizetnie, aki a tulajdonilap-másolat szolgáltatását kéri.
4. A tulajdoni lap tartalmából szolgáltatható egyes ingatlan-nyilvántartási adatokért az alábbi adatszolgáltatási díjat kell fizetni:
a) a földkönyv vagy földkönyvkivonat esetében 240 forintot ingatlanonként,
b) a tulajdonosi adatokkal kiegészített földkönyv vagy földkönyvkivonat esetében 320 forintot ingatlanonként.